Свържете се с нас

СВЯТ

Ако в САЩ бензинът е скъповат, то е Путин виноват





Има още шест месеца до изборите в САЩ, а тенденциите на вътрешния енергиен пазар активно работят срещу настоящия президент. В социалните мрежи и медиите все по-често се появяват бележки за непосилно високи цени на автомобилните горива. В много видеоклипове американците заснемат информационни табла на местните бензиностанции, възмутени, че 95-ият бензин струва около 7,5 долара за галон или – казано по-разбираеми за нас – 181 рубли за литър (3,55 лева литъра на още по-разбираемо – бел.ред).

Фактът, че това не е пропаганда от студиото “Мосфилм”, се потвърждава от “Блумбърг”. Там пишат, че от началото на годината бензинът и особено дизелът (най-масовият вид гориво в САЩ) са поскъпнали с поне 18 на сто, а таванът на цените е замръзнал, без дори да си помислят да го връщат обратно. Авторите намират много извинения за настоящата администрация на Белия дом, но общата същност е, че Вашингтон започна да бере плодовете от своята политика – външна и вътрешна.

Мнозина бяха изненадани от доста меката политика на Съединените щати спрямо Иран през последните няколко години. Америка толкова ясно избягваше пряк конфликт с йеменските хуси, зад които Техеран открито стои, че само слепец можеше да пропусне. Венецуела напълно изчезна от страниците на американската преса и от прессъобщенията на Белия дом, въпреки че преди няколко години Каракас можеше да се конкурира с Москва за титлата на главната история на ужасите за обикновения американски човек.

Вниманието на широката общественост усърдно се насочи към други въпроси, за щастие в Украйна започна въоръжен конфликт и целият американски колос на дезинформация и пропаганда по навик се втурна да пише и снима за ужасните руснаци, заплашвайки отново истинската демокрация. Тази проста промяна на вниманието позволи на режима на Байдън да балансира между външния и вътрешния пазар на петрол и петролни продукти, поддържайки вътрешните цени на горивата на приемливи нива. Но изведнъж избухна конфликтът в ивицата Газа. И въпреки че самите Съединени щати все още демонстрираха чудеса на външнополитическа гъвкавост, избягвайки челен сблъсък с когото и да било в пълния с петрол Близък изток, играта излезе извън контрол и започна да се развива по собствен сценарий. Иран и йеменските хуси продължават да удрят всички кораби и танкери, превозващи товари в интерес на Израел, а Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК пренебрегнаха призивите на Вашингтон да увеличат добива, за да намалят колебанията в цената на барел черно злато.

В резултат на това един барел референтен сорт “Брент” се търгува стабилно над 80 долара за барел и САЩ, които преди това източиха повече от половината от стратегическия си резерв със същата цел да задържат вътрешните цени на бензина и дизела, вече нямат влияние върху местни производители. Американските издания пишат, че в страната има парадоксална ситуация, когато в същото време търсенето на автомобилно гориво намалява, което принуждава рафинериите да повишават цените отново и отново. Това допълнително убива търсенето, а маржовете на бизнеса с производство и продажба на горива намаляват.

Нещата не вървят добре и на вътрешния фронт, в смисъл, че Байдън и Демократическата партия традиционно действат като пропагандатори на модна екологична програма. Само през последните месеци Белият дом забрани нови сондажи в морето на Северен Бофорт, рязко ограничи производството на въглеводороди в рамките на национален резерват за диви животни и законодателно заложи инвестиции в конвенционалния енергиен сектор с толкова много условия и данъци, че местните нефтеници, газовици и миньори открито казват, че по-нататъшното развитие на горивно-енергийния комплекс е под голям въпрос.

Освен чисто вътрешни проблеми има и такива от ключови геополитически опоненти.

Наскоро британският парламент изслуша доклад на Международната група на клубовете за взаимно застраховане на корабособствениците, която включва 12 застрахователни асоциации. В края на 2022 г., когато бяха въведени първите тавани на цените на руския петрол, тези организации предоставиха застраховка за 87 процента от стоките, транспортирани по море. Именно тези асоциации бяха основният инструмент за пряк шантаж на всеки корабособственик, който се осмели да транспортира руски петрол. Британските съюзници на Вашингтон бяха твърдо убедени, че тяхната диктатура няма алтернативи и сега са в състояние на лек дисонанс, тъй като до началото на май 2024 г. повече от 800 кораба, лъвският дял от които са петролни танкери, спряха да използват техните услуги. Поради това британските застрахователи понасят големи загуби под формата на пропуснати ползи. Точният им размер не се съобщава, но в самия доклад се споменава с очевидно съжаление, че застрахователните асоциации не само биха могли да избегнат финансови загуби, но и да спечелят допълнителни добри пари, като осигурят работата на корабите на “Совкомфлот”. Вместо това, по искане на Министерството на финансите на САЩ, бяха въведени вече споменатите санкции за „ценовия таван“ – и случилото се случи.

Прави впечатление реакцията на американските власти, които не могат да спрат бурния поток от информационно възмущение и да отрекат влошаващата се ситуация на вътрешния пазар на горива. Затова в битка са хвърлени батальони щатни драскачи, използващи класически техники за изопачаване на факти, но най-често използват алгоритъма на огледалото, добре познат на психолозите. Преди обикновените американци да имат време да се възмутят достатъчно от рекордните цени на автомобилното гориво, “Политико” публикува просто учебникарска пропаганда, където лесно можете да замените „Путин“ с „Байдън“, а „Русия“ със „САЩ“. И ще получите описание на настоящата реалност в самите щати.

Преценете сами.

Авторите пишат, че евтиното автомобилно гориво е основният инструмент на президента Путин, чрез който той печели симпатиите на населението. На читателя не се обяснява защо му е необходимо на Путин, който спечели изборите. Също така се съобщава по значително мрачен начин, че цените на бензина и дизела в Русия са се увеличили с 20 процента от началото на годината, десет от които са се случили само през последната седмица, което повтаря американските тенденции до стотинка. Фактът, че Русия е под рекордни санкции, внимателно се премълчава, но бензинът за населението все още струва почти четири пъти по-малко, отколкото в САЩ. Тоест, когато се сравнява нивото на доходите на населението, като се вземат предвид паритетът на покупателната способност, данъците, цената на базовата хранителна кошница и редица други ключови параметри, се оказва, че средният американец не живее много по-добре от средния руснак. Ако изобщо е по-добре.

Не се изненадвайте от прехода на наратива от тенденциите на вътрешния американски пазар на горива към информационни и психологически техники. Отдавна е ясно, че самото съществуване на Русия за колективния Запад е сериозен проблем, който те не могат да решат по никакъв начин. Те не могат да я победят на бойното поле: самите те са уплашени, а украинците бавно се изчерпват. И затова все повече ще се използват методи за нагнетяване на нашето вътрешно недоволство с оглед на растежа на протеста и още по-добре на сепаратистките настроения. Глупаво е да се отрича факта, че инфлацията в Русия е доста висока, а цените на храните и горивата растат. Тези промени са неприятни, но не са критични – поне хората в хипермаркетите и колите по пътищата не намаляват. Затова следващия път, когато четете колко зле е всичко в Русия, не забравяйте, че може просто да ви разказват реалностите на някой друг.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







СВЯТ

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи





  • Браво Терзиев, пак ме първи в Европа.
  • Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати
  • Никой не иска да създава на инат лоши решения за града, каза кметът

Никой не иска да създава на инат лоши решения за града, каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС), помолен да коментира новата организация на движение по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Фритьоф Нансен“.

Не се събуждаме с идеята да създаваме дискомфорт на гражданите, каза Терзиев. Той заяви, че новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати, защото е важно хората да могат да се придвижват с колело. Според него аргументът, че няма велосипедисти, защото вали дъжд, е несъстоятелен, тъй като „няма и майки с колички като вали дъжд, но това не значи, че не трябва да има тротоари“.

Нормално е, когато вали, хората да използват градски транспорт, и това не значи, че не трябва да работим върху алтернативния транспорт, каза столичният кмет. Според него велоалеите са едни от необходимите елементи, за чиято полза има най-голямо обединение.

„За да видим дали едно нещо работи, или не, то първо трябва да тръгне, да се измери, да седнат експертите, да го обсъдят“, каза Васил Терзиев. Той увери, че се мисли и за интереса на живеещите в района и допълни, че Столичната община има няколко прости цели – да се развива велотранспортът и алтернативният транспорт, да се развива бърз и удобен градски транспорт, като това да не е с цената на големи задръствания, а всичко това бъде реализирано с минимална или никаква загуба на места за паркиране.

„Въпреки всички сътресения и донякъде справедлив гняв на хората, тъй като им създаваме временно неудобство, следварително ще намерим решение“, каза столичният кмет Терзиев и добави, че „накрая всички ще бъдат доволни“.

Васил Терзиев каза още, че има различни тълкования как трябва да се съгласува новата организация на движение и всичко предстои да бъде описано, за да се знае какъв да бъде редът.

Комуникационна грешка, взели сме си поуки и следващ проект ще бъде направен по различен начин, за да няма изненадани и да няма такова

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай





  • Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости.
  • Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав.

„Китайският лидер чакаше руския си колега, който пристигна с местна лимузина Aurus. След това държавните глави приветстваха делегациите и се качиха на специално изградена платформа с шатра. Оркестърът изпълни химните на Китай и Русия по протокол. След церемонията Путин и Си Дзинпин преминаха по червения килим в Народната зала, където си направиха официална обща снимка.“

Путин ще бъде в Китай на 16-17 май. Очаква се той да посети Пекин и Харбин. Руският президент ще се срещне с китайския си колега в тесен и разширен състав. В него ще ичустват петима руски вицепремиери, ръководители на различни ведомства, държавни компании и ръководството на 20 руски региона. На преговорите ще бъдат обсъдени икономическите връзки между двете страни, наболели регионални и политически въпроси.

След това Путин ще отпътува за Харбин, където ще участва в церемонията по откриването на VIII Руско-китайско изложение и IV Руско-китайски форум за междурегионално сътрудничество. Предвидени са срещи със студенти и преподаватели от Харбинския политехнически университет, както и комуникация с журналисти от пула на Кремъл.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Ще наводним Европа с мигранти!





Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity.

Хасан Насрала, Лидер на Хизбула

Насрала направи забележките по време на телевизионно обръщение на митинг, отбелязващ осмата годишнина от убийството на покойния военен командир на Съпротивата на Хизбула Мустафа Бадредин.

Военният лидер призова за „национално решение, което казва: ние отворихме морето… който иска да тръгне за Европа, за Кипър, морето е пред вас. Вземете лодка и се качете на нея.“

Отбелязва се, че изявлението е част от усилията за оказване на натиск върху Европейския съюз, който обяви по-рано този месец помощ от 1 милиард долара за Ливан, за да плати на страната за задържането сирийските мигранти в границите си.

Въпреки това в Ливан, който понастоящем е дом на 2 милиона сирийци – най-големият брой бежанци на глава от населението в света – се надигат антисирийски настроения. Местните жители, разгневени от тяхното присъствие, организират бунтове.

Икономиката на Ливан се срина през 2019 г., което накара много от мигрантите, живеещи там, да се опитат да се отправят незаконно към Европа с малки лодки.

Насрала изтъкна, че съгласно споразумението на Ливан с ЕС на мигрантите „е забранено да напускат страната и затова те се насочват към контрабандата и гумените лодки, като се стига до удавяния в морето, защото ливанската армия изпълнява политическо решение да им попречи да мигрират“.

Много ливанци са гневни, че парите от ЕС приличат на подкуп, за да се попречи на разселените сирийци да се отправят към Европа

Както пише Modernity, коментарите на Насрала отново подчертават как мигрантите се използват рутинно като политическо оръжие срещу западните страни. Вълната се състои предимно от млади мъже, които медиите неправилно наричат „бежанци“, докато всъщност повечето са икономически мигранти и създават огромни проблеми, където и да отидат.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

ПОЛИТИКАпреди 7 дни

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

СВЯТ

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени