Свържете се с нас

ПОЛИТИКА

Асен Василев: ГЕРБ е мафията в България





Асен Василев обясни, кой е мафията в България

Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това действие. Трябва да питате нея (Мария Габриел – б.р.) коя е мафията. Мафията е това ти да се скриеш зад 4 дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента. Не знам дали Борисов е сам е взел тези решения, дали цялата тяхна изпълнителна комисия, дали е имало други. Не знам как се взимат решенията в ГЕРБ. Това каза финансовият министър в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в предаването на „На фокус“ по Нова тв, пише Фокус.

Според Асен Василев е имало влияние от друга политическа сила, но това били само предположения. Попитан дали смята Мария Габриел за независим човек, той заяви, че според него „да внесе при президента папка с имена, без да е питала министрите, и без да ги е съгласувала с нас, да каже: „Аз изпълних мандата“, и да не каже, че не е питала министрите и нас – не мисля, че това е действие на независим човек„.

По думите му един от по-политическите натоварени избори е да избереш човек, който е бил председател на НС от една основните политически сили, каза той по отношение на Димитър Главчев, който бе посочен от президента за кандидат за служебен премиер.

Попитан дали твърдението му е въпреки противопоставянето на Бойко Борисов шефът на Сметната палата да е посочен за служебен премиер, Асен Василев отговори: „Нека да кажем, че противопоставянето е леко проформа. Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби„.

По отношение дали би било грешка сегашният вътрешен министър да Калин Стоянов да остане на поста и в служебния кабинет, Василев отговори, че той не се е справил с организирането на честни избори.

В съвременната ни история има един министър на вътрешните работи, който успя да ограничи купения вот и машинациите на изборите – той се казва Бойко Рашков. На последните избори с министър Калин Стоянов видяхме две неща – над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно, че той не се справи със задачата да се организират честни избори, каза още Василев. И допълни, че има притеснения да не се направят отново манипулации на изборите.

„Искам да припомня на Борисов – когато ГЕРБ загуби изборите през юли и ноември 2021 г, нямаше министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път в кабинета „Петков“. Машините тогава ги управляваше „Информационно обслужване“ с ръководител Ивайло Филипов, който е десета година там. Ако някой мисли, че някой е манипулирал машините, организацията, която се занимава реално с изборите, е „Информационно обслужване“. Ръководителят е назначен преди 10 години от ГЕРБ и не е сменян нито по време на служебните кабинети на Радев, нито в кабинета „Петков“, нито по време на кабинета „Денков“, каза още той.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ПОЛИТИКА

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7





Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение

Отскоро един стар продукт си има етикет. Чрез конкретен пример цяла партида получи щемпел. „Делян Пеевски е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца, защото с неговата комбинативност, медиаторски умения и хиперактивност върна центъра на властта в парламента“, рече Ахмед Доган. И друг път сме имали хиперактивни политици, но през казаното от Доган за Пеевски за първи път официално хиперактивността бе изговорена (написана) като черта на политик – влезе в асортимента на сергията.

Тази езикова случка не е без значение. В живота езикът проправя пътеки, а за по-наблюдателните е и маяк, който ги осветява. В случая за широката публика от значение са не събитията в ДПС, а да се замисли какво точно носят или правят хиперактивните политици. Ето, Доган иска да каже, че Пеевски е направил добра за ДПС промяна (преместил центъра на властта). На всички нас, които не сме свързани с ДПС, ни остава да поразсъждаваме върху по-голяма задача – да видим въобще що значи хиперактивен политик и кому той носи добро.

По принцип в политиката за хиперактивен се счита човек, който не само изразходва енергия без умора по разнообразни теми, но и

държи публиката ежечасно да научава всичко

онова, което ще й се хареса. Парата е в свирката. Пеевски спасява шаха, диабетно болните, бори се с 400 руски бота, с наплива от бежанци, днес спаси Ямбол, базата на НАТО и местната болница… – докато ремонтираше сглобката, която се разпадна, реформира службите и е атлантик – типичен пример за хипераактивност. Но не е само той. В периода 2019 – 2020 г. Христо Иванов ставаше и лягаше със стриймове срещу ДПС и от всеобхватната му борба за правосъдна реформа. По-рано Николай Бареков при учредяването на „България без цензура“ (2013 г. – 2014 г.) не остави баба без кебапче, дядо без кюфте. Яне Янев (земеделски трибун от първото десетилетие на XXI век) твореше 24/7 политика по въздух и земя с делтапланери и димки в тоалетни. Наравно с всички тях един човек не излизаше от телевизора – Бойко Методиев Борисов, като по-младите дори

не могат да проумеят мащабите

на технологичната свързаност – имаше такова нещо като телевизор, което, като го включиш, няма как „генералът на народа“ да не се лее от филм, мач или кулинарно предаване. Мая Манолова също е от хиперактивните – с особеността, че го прави по избори – до степен, че видиш ли Мая разшетана из медиите, значи със сигурност скоро ще се гласува. Отделно от всичко това в местната политика има правило, че всеки уважаващ себе си борец за народно доверие следва да си заплюе бордюр, асфалтова дупка или колче за паркиране –

денонощно да ги оплаква с видеа

за окаяното състояние или да ги освобождава от лапите на бюрокрацията. Вземе ли властта, или поне партията му, на мига мъката свършва – колчето благоденства.

Както се вижда, всички посочени примери (частично при Бойко Борисов) касаят политици от епохата им на опозиционерстване. Обратно, управляващият политик е хипер обран, скрит. Днес например Христо Иванов е най-неактивният човек на света – дори да се появи пред камери, говори най-безинтересните баналности. Първи извод: хиперактивният политик е опозиционер. Но той не само иска да се докопа до властта; не само притежава свободно време, посветено на целта; не само прави всичко в нейно име. Той, за разлика от неопозиционните политици, има и привилегията да върши каквото и колкото поиска; най-често да приказва –

без да носи и минимална отговорност.

А управляващите, все пак, носят. Костадин Костадинов, например, който също е близо до хиперактивен образ, никога няма да тръгне да вади България от ЕС, ако вземе властта. Той не разполага с мащаба да стори това. Може единствено да говори. Обратно – той доволно ще акумулира благините на ЕС, като най-първо смята още това лято да кандидатира хора за омразния му Европарламент.

Както става ясно още, хиперактивният политик оре изцяло в нивата на популизма. Той най-често гради нов имидж, а хиперактивността е инструмент. Но тук има второ интересно следствие – хиперактивният политик дава на публиката пошла храна, която тя подсъзнателно търси. Бареков например на съмване и мръкване обясняваше как ще връща казармата и НРБ – съответната аудитория му ръкопляскаше, без да признае пред себе си дори, че обещанията са невъзможни. Хиперактивният политик е

невъзможен без глупостта на публиката –

тя му гледа простотиите, той й е като дрога.

На трето място хиперактивният политик може да обещае или се врече във всичко, включително напълно противоположното. Хиперактивнтостта не познава граници, тя е всеядна. Обратно – ако си отдаден на една или малко каузи, истински, се самоограничаваш – в границите на отдадеността.

Накратко, хиперактивният политик не е нещо хубаво. По-точно: хубавото е единствено за него, за партията му. Проблемът не е самата активност. Проблемът е, че политическата хипеарктивност не може без показност, показността е нейното туптящо сърце. От там всичко изисква неимоверно много популизъм – и се получава нещо като нищо.

Във всички тези констатации едва ли има новина. Но темата е актуална, защото съвременните комуникационни технологии повече от всякога насърчават показността – може да се очакват нови и нови хиперактивни политици. Най-големият капан пред избирателите се очертава и като предизвикателство пред самите тях – да помнят. В ерата на социалните мрежи и сменящите се непрекъснато мигновени възприятия паметта кой какъв е, откъде, какво представлява… – е поставена на изпитание. Интернет средата е рай за хиперактивните политици, които с количество се мъчат да променят своето качество.

Колкото до Пеевски, нещата с него са наистина интересни. Хиперактивността, за която говори Доган, едва ли е решаваща на тихия фронт, отдавна овладян от ДПС. Но хиперактивността и изгражданият нов образ са важни общо за атмосферата, в която живее държавата ни. Пеевски се мъчи

от господар на задкулисието да стане говорител на предкулисието

Как въобще човек като него, след като всички го знаят какъв е, може да успее?! – въпросът е интересен, но без отговор – въпреки това, вижда се, Пеевски успява. Хиперактивността, омесена в съвременната публичност, има свойството да прави от невероятните неща факт.

На политиците от по-стари времена не им беше нужна чак толкова много лична енергия, за да правят това или онова. Но при съвременната публичност, която е 24/7, енергията е нужна. Хиперактивността става ценност за политиците. Затова публиката, всички ние, следва много да внимаваме с всички настоящи и задаващи се хиперактивни политици – 24/7

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ПОЛИТИКА

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС





  • Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов
  • След предстоящите парламентарни избори под никаква форма коалицията ПП-ДБ няма да влиза в договорки с ДПС. Това заяви по Би Ти Ви членът на ръководството на ПП Лена Бориславова.

„В момента имаме ясен проект за следващи стъпки за работа, за да може България да се превърне в нормална европейска държава. Този път ще искаме те да се изпълняват с ясен ангажимент във времето. Всеки, който е готов да го направи, ще може да работи с нас. Делян Пеевски вече доказа, че не може да работи с ПП-ДБ. Ако в бъдещото управление ДПС искат да подкрепят проевропейски политики, могат да го правят. Но това няма да се случва на цената на квоти, гарантирани места и т.н.“, коментира Бориславова.

По отношение на ГЕРБ Бориславова допусна, че отново може да се стигне до съвместно управление. „Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях. Ако Бойко Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, което е най-големият негов и на Пеевски страх, тогава можем да работим“, каза още тя.

Бориславова повтори познатата теза, че некоалицията с ГЕРБ се е разпаднала заради намесата на Пеевски в процеса на реформи, които е трябвало да се случат. „Сглобката спря да работи именно защото ние отказахме да гарантираме квота на Пеевски в регулаторите и в институциите на държавата. Единственото, което подценихме, когато преди 9 месеца се договаряхме с ГЕРБ, и това трябва да отчетем като наша грешка, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с партията на Бойко Борисов, но не оценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ, е Делян Пеевски“, коментира Бориславова.

Тя отхвърли и възможността след изборите ПП-ДБ да влязат в коалиция с „Възраждане“. „Ние имаме програма, която е проевропейска, която не се подкрепя от „Възраждане“. Никога досега не сме има общи гласувания в зала, а само през последния 1 месец имаме над 10 гласувания заедно на ГЕРБ и „Възраждане“, с които минават неща, срещу които ние възразяваме, защото не са добри за хората“, каза още Бориславова.

Тя се спря и на вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста на председател на Народното събрание. „Проблемът с Росен Желязков бе, че вместо да действа като пръв сред равни, след разпадане на сглобката той започна да действа като пленник на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Един от многото примери за това бе от миналата седмица, когато в абсолютно нарушение на правилата за работа при оттеглена оставка г-н Желязков осигури преминаването на Здравната каса с нейните 8 млрд. лева в ръцете на г-н Мавров, избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Вместо да действа както повелява висотата на неговия пост, г-н Желязков изпълни заръката на Пеевски и Борисов. Проблемът с г-н Мавров е, че е публично известно, че той има преписки в ДАНС и прокуратурата. Това е напълно зависимо лице“, каза Бориславова.

Малко по-късно в парламента Борисов отговори на твърденията на Бориславова. Той заяви, че ако ПП-ДБ изброяват добрите неща, които са свършили през последната година, задължително трябва да споменат ГЕРБ и ДПС. „Над 46 закона сме гласували заедно“, посочи той.

По думите му, Бориславова се е подразнила заради вчерашните съвместни изяви на Борисов и Пеевски – двамата се срещнаха с протестиращи синдикати и миньори, както и с кмета на Ямбол Валентин Ревански. „ДПС е системна партия, която ни е помогнала с ПП-ДБ толкова много закони да приемем. И защото ги оценихме като системна партия, приехме важните регулатори да са със 160 гласа“, допълни водачът на ГЕРБ. Така напомни, че ПП-ДБ се съгласиха в Конституцията да се запише, че регулаторните органи ще се избират с квалифицирано мнозинство в парламента, което изисква гласовете на ДПС.

Борисов отново укори десните, че са направили фатална грешка като са работили с опозицията за свалянето на Росен Желязков като председател на парламента вчера. „Смениха Росен с Росица (зам.-шефът на парламента Росица Кирова от ГЕРБ-СДС – бел.ред.). Това постигнаха накрая. Ако за това си заслужаваше да направят така, че да се смразим още повече, ОК – на г-жа Бориславова й предайте, че ГЕРБ и ДПС, двете партии само, аз говоря от името на ГЕРБ, да правят управление и коалиция. От това, което виждам, поне 5 служебни правителства ще се извървят. Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено“, объркано заговори Борисов. Дали за бъдеща коалиция с ДПС, дали за политическа криза – не се разбра какво има предвид.

В същото време, той отново хвърли мост към ПП-ДБ – напомни, че тази сутрин герберите не позволиха да се гледа докладът на временната комисия за скандалите в агенция „Митници“, който засягаше съпредседателя на десницата Асен Василев. „ГЕРБ гласува различно от ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН. Защото ГЕРБ е системна, принципна партия. Ние, където плюеме, не лижеме след това“, колоритно описа Борисов за колко принципен се смята. След това добави, че не е позволил „парламентът да се използва като говорилня срещу Асен Василев и партията на Промяната“.







Продължи да четеш

ПОЛИТИКА

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!





  • 50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата
  • Не знам г-жа Бориславова като какво длъжностно лице се изказва от името на ПП. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Нека всеки да си гледа партията“, коментира още Борисов.

„Днес ще променим Закона за хазарта“, каза още той.

„ГЕРБ е системна истинска партия. Ние там където плюем не лижем след това. Вчера излязоха две прессъобщения. С колегите от ДПС поехме ангажимент пред българските миньори, Маришкия басейн.. когато бяха тук гюрултиите, Денков не знаеше, къде да се скрие в парламента и търсеше Пеевски не му даваше да иде да се изпика. Поехме /към миньорите ангажимент/ и подписахме споразумението.“

„Когато някой си прави предизборна кампания на моя гръб трябва да знае, че той е много голям и хлъзгав„, уточни лидерът на ГЕРБ.

„Ние демонстрирахме на колегите от ПП-ДБ, че не използваме парламента за предизборна кампания и като конюктура“.

ГЕРБ гласува различно от ДПС, Възраждане, БСП, каза Борисов.

ГЕРБ и ДПС, двете партии само няма да направят управление и коалиция, предайте на Бориславова. За да няма такива спекулации, казах, че това, което виждам, ще се извървят още пет правителства. Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги подмине. Абсолютно всичко е /с тях/ е загубено. Не трябваше да сядат в скута на Възраждане и да се съешат с тях.

Заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката значи, че следващият парламент може да е много по-различен. Наблюдавах я на изборите и тя е реалният победител за кмет на София, отбеляза Борисов.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 7 часа

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди един ден

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!

50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Не знам г-жа Бориславова като какво...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

СВЯТ

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени