Свържете се с нас

БЪЛГАРИЯ

BG AI отсече: В България не може да се складират ядрени отпадъци!





В България вече има AI- изкуствен интелект. Задавате му въпроси и той отговори. Реших да опитам да разговарям с бъдещето и му зададох въпроса, който според мен нашите политици би трябвало да му зададат преди да решат как и каква ядрена централа ще строим.

Въпросът беше: Може ли в България да се съхраняват ядрени отпадъци?

AI отговори много подробно и внимателно, като използва всички знания които може да има обществото. Въобще аз мисля, че няма да е лошо да се замислим вместо 240 депутати да вкараме в следващото НС 120 депутати и на всеки депутат – по едно AI. То отговаря много честно и изчерпателно на всеки въпрос и може да помогне на депутатите да се научат да отговарят правилно на въпросите на суверена (както често бива наричан от тях българския народ). Разходите за AI бързо ще се върнат с икономията от заплати.

Докато разсъждаваме по проблемите на НС ето как отговори AI на моя изключително важен въпрос:

Съгласно действащото законодателство в България, съхранението на ядрени отпадъци е забранено. Съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), изхвърлянето и съхраняването на радиоактивни отпадъци се извършва само на територията на страната. Законът обаче не уточнява къде точно могат да бъдат съхранявани тези отпадъци.

През 2015 г. беше предложен проект за изграждане на национално хранилище за погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци край село Хърлец, близо до Козлодуй. Проектът обаче беше спрян поради съпротива от местните общности и опасения относно безопасността .В момента няма официално разрешено място за съхранение на ядрени отпадъци в България.

В обобщение, съхранението на ядрени отпадъци в България изисква комбинация от подходящи съоръжения, строг регулаторен надзор, институционален капацитет, финансиране, обществена ангажираност и международно сътрудничество. Ето някои стъпки, задължителни за безопасно съхранение на ядрени отпадъци в България:

Оценка на риска: Извършете задълбочена оценка на риска, свързана със съхранението на ядрени отпадъци, включително потенциални опасности за околната среда, здравето и безопасността на населението. Това ще помогне при определянето на най-подходящото място и метод за съхранение.

Геоложки хранилища: Най-често срещаният метод за дългосрочно съхранение на високоактивни ядрени отпадъци е чрез дълбоко геоложко хранилище. Това включва изграждането на стабилен подземен слой, обикновено в стабилна скала, където отпадъците могат да бъдат изолирани от биосферата за хиляди години. В момента няма действащо дълбоко геоложко хранилище за високоактивни ядрени отпадъци в България.

Регулаторен надзор: Трябва да има строг регулаторен режим за наблюдение на управлението на ядрените отпадъци, включително редовни инспекции и проверки за осигуряване на съответствие със стандартите за безопасност и опазване на околната среда. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) изпълнява тази роля в България.

Планове за извънредни ситуации: Разработете и поддържайте планове за извънредни ситуации, за да се справите с всякакви неочаквани събития, които биха могли да възникнат по време на операциите по съхранение, като например природни бедствия или инциденти.

Институционален капацитет: Необходими са добре обучени специалисти по управление на ядрени отпадъци, както и ефективна координация между различни заинтересовани страни, включително оператори на електроцентрали, изследователски институции, правителствени агенции и местни общности.

Научноизследователска и развойна дейност: Инвестирайте в научноизследователска и развойна дейност за разработване на нови технологии и методи за обработка, съхранение и погребване на ядрени отпадъци.

Финансиране: Дългосрочното управление на ядрените отпадъци изисква значителни финансови ресурси. Това включва не само строителството и експлоатацията на съоръженията за съхранение, но и програми за мониторинг и извеждане от експлоатация. Разходите за тези дейности трябва да бъдат включени в тарифите за електроенергия, генерирана от атомни електроцентрали.

Обществено ангажиране и комуникация: Прозрачността и ангажираността с обществеността са от решаващо значение за изграждането на доверие и получаване на подкрепа за управлението на ядрените отпадъци. Това включва предоставяне на точна информация за рисковете и ползите от съхранението на ядрени отпадъци и включване на местните общности във вземането на решения, свързани с такива дейности.

Международно сътрудничество: Споделянето на знания, най-добри практики и технологии между държавите е от съществено значение за подобряване на безопасността и ефективността на управлението на ядрените отпадъци. Международните организации, като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), играят важна роля в насърчаването на такова сътрудничество.

Виждате колко хубаво и подробно отговаря AI на въпроси от такава важност. Нека сега да се запитаме: На кой от тези важни въпроси отговориха политиците, преди така устремно да се засилят да одобряват фирмата, която ще строи новата ядрена централа в Козлодуй. Отговорът е: На нито един! Нашите разсъждения по този случай могат да ни насочат към два извода.

Първо: Те (става дума за народните депутати) не знаят нищо по този въпрос и гласуват както са свикнали по нареждане на своите ръководители. Тогава може би трябва ръководителите на парламентарните групи да бъдат привлечени към отговорност. А ние да се замислим дали всичките 240 депутати да не ги заменим с едно AI, което добросъвестно да отговаря на нашите въпроси. И без това експертите предвиждат освобождаване на много работни места с навлизането на AI в нашия живот. Защо пък да не започнем с депутатите!

Второ: Всички много добре разбират катастрофалните последици, които едно подобно прибързано решение може да има за страната. Само че нашите депутати вярват, че към момента когато бъде построена централата и започне да отделя ядрени отпадъци те заедно с целите си семейства вече няма да живеят в България.

Ето това трябва да ни подскаже как да действаме в тази твърде опасна ситуация.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЪЛГАРИЯ

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода





  • Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас
  • Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство

Първите череши у нас за тази година се продават до 50 лева за килограм. Рекордната цена държи сергия на Четвъртък пазара в Пловдив, предаде бТВ.

Собственикът твърди, че плодовете са негово производство, откъснал ги е от дърво в двора си.

Тази година черешите узряха с около месец по-рано заради топлото време през април. По традиция първи на пазара излизат черешите от масивите в Пловдив и Пазарджик.

Има и внос от Гърция, които на сергиите се продават по 40 лв. за килограм. Продавачът на гръцки череши разказва, че зарежда от няколко дни и въпреки високата цена, стоката се продава. Някои взимат по 100 грама, а други по килограм и повече.

„И по два, и по три килограма купуват. За всеки влак си има пътници – има хора с възможности и си взимат по-скъпото“, казва един от продавачите на Четвъртък пазара в Пловдив.

На пазара се предлагат и български череши – 25 лв. за килограм от село Брестовица и 15 лв. – от село Брестник. Купувачи не липсват, разказват хора от съседните сергии.

Заради хубавото време до две седмици пазарът ще е пълен с български череши, като цените ще паднат, прогнозират собственици на черешови градини.

Производителите се опасяват от слани и се чудят как ще опазят дърветата, защото пожарната не разрешава да се пали огън около тях. Другият проблем е градушката.

И черешите от района на Кюстендил се очаква да са готови за Великденските празници. Старите, български сортове „1 май“ и „24 май“ вече са запъстрели и до дни ще са готови.

Те са изключително сочни, но са по-дребни и това е причината търговците да ги купуват на значително по-ниски цени от „Бигаро бюрла“ – ранна, едра, месеста череша, френски сорт.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?





  • След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Те предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, при лицензирани 1100 зали у нас.

Най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата. Законопроектът забранява реклама във всички видове медии – телевизия, радио, печатни издания, включително и сайтове.

Разрешава се реклама само върху билбордове и то далеч от училища и други обществени заведения. Забранява се реклама върху обществени сгради. Остава върху спортна екипировка и то такава, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, в спортни зали.

Завишават се и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. Там, където е спортът, може да има реклама.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето





Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата мощности за производство на електроенергия от ветрогенератори в морето, а до 2040 г. тези мощности да достигнат 6,6 гигавата. Пътната карта беше подкрепена въпреки възраженията на рибари и туристическия бранш срещу поставяне на перки в морето, както и обещанието на ненавиждания от Българите Борисов ГЕРБ да гласуват против инсталирането на ВЕИ в Черно море.

„Нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене на този законопроект. Нека ни убедят, че това не пречи на никой. Нека вие да ги посрещнете с цветя и рози, тогава ще ги подкрепим“, каза Бойко Борисов на среща с представители на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите преди два месеца във Варна.

Депутатите решиха още по-високите цени на тока за бита и излизането на домакинствата на свободния пазар на електроенергия да бъде отложено с една година.

Енергийната комисия в парламента прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, които предлагат от 1 юли 2025 г. да започне преходният период, в който електроразпределителните дружества ще купуват ток на пазарни цени, а ще го продават на домакинствата на фиксирани, определени от парламента или от Министерския съвет.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 10 часа

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди един ден

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!

50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Не знам г-жа Бориславова като какво...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

СВЯТ

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени